Červená čočka neloupaná je drobná luštěnina, kterou si zamilujete stejně, jako její loupanou variantu. Při vaření se nerozpadá, což oceníte především v polévkách a zelenino-luštěninových pokrmech typu kari. Připravovat ji můžete stejně jako ostatní druhy čočky, možnosti jsou opravdu rozmanité. Při vaření můžete namočit na 2 hodiny, pak vařte 10 minut, bez namáčení 20–25 minut. Využití: - polévky - čočku přidejte do zeleninové polévky - kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte... Celý popis

Koupit za 52 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Červená čočka neloupaná je drobná luštěnina, kterou si zamilujete stejně, jako její loupanou variantu. Při vaření se nerozpadá, což oceníte především v polévkách a zelenino-luštěninových pokrmech typu kari.

Připravovat ji můžete stejně jako ostatní druhy čočky, možnosti jsou opravdu rozmanité. Při vaření můžete namočit na 2 hodiny, pak vařte 10 minut, bez namáčení 20–25 minut.

Využití:

- polévky - čočku přidejte do zeleninové polévky

- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením

- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo

- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži

- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi

- zapečená - čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku

- v omáčce - čočka může skvěle nahradit maso v omáčce

- do pečiva - trochu méně uvařená čočku přidejte do těsta a nechte upéct, v pečivu chutná podobně jako oříšky

Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je značně v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

Nechte si čočku naklíčit a zvyšte tím její výživovou hodnotu. Více v našem blogu zde.

Složení:
Čočka červená*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování:
Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %.

Legislativní zařazení:
Luštěniny – čočka drobnozrnná.

Země původu:
Mimo EU

Certifikace:
CZ-BIO-001

BIO:
Ano

Příprava / určení:
Červenou čočku celou neloupanou namočte na 2 hodiny, propláchněte a vařte do měkka 10-15 minut.

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life
Hmotnost 500 g